Gastric Bypass recepten

dumpingsyndroom na maagverkleining

Dumpingsyndroom: symptomen en behandeling

© Dumpingsyndroom na maagverkleining foto by Sora Shimazaki from Pexels

Dumpingsyndroom is een aandoening waarbij voedsel, vooral suikerrijk voedsel, te snel van je maag naar je dunne darm gaat nadat je hebt gegeten. Soms wordt het “snelle maaglediging” genoemd. Het dumpingsyndroom treedt meestal op als gevolg van een operatie aan je maag of slokdarm.

De meeste mensen met het dumpingsyndroom ontwikkelen tekenen en symptomen, zoals buikkrampen en diarree, 10 tot 30 minuten na het eten. Andere mensen hebben symptomen 1 tot 3 uur na het eten. En nog anderen hebben zowel vroege als late symptomen.

Over het algemeen kun je dumpingsyndroom helpen voorkomen door je dieet na de operatie aan te passen. Veranderingen kunnen onder andere bestaan uit het eten van kleinere maaltijden en het beperken van suikerrijk voedsel. In ernstigere gevallen van dumping syndroom heb je mogelijk medicijnen of een operatie nodig. Als je hier last van hebt is het sowieso aangewezen om hierover te praten met je dokter. 

Dumpingsyndroom: symptomen

Tekenen en symptomen van het dumping syndroom doen zich over het algemeen binnen enkele minuten na het eten voor, vooral na een maaltijd rijk aan tafelsuiker (sucrose) of fruitsuiker (fructose). Deze omvatten:

  • Gevoel opgeblazen of te vol te zijn na het eten
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Opvliegers
  • Duizeligheid, licht in het hoofd voelen
  • Snelle hartslag

Laat dumping syndroom begint 1 tot 3 uur nadat je een suikerrijke maaltijd hebt gegeten. Het duurt even voordat tekenen en symptomen zich ontwikkelen, omdat je lichaam na het eten grote hoeveelheden insuline afgeeft om de suikers die je dunne darm binnenkomen, op te nemen. Het resultaat is een lage bloedsuikerspiegel.

Tekenen en symptomen van laat dumping syndroom kunnen zijn:

  • Zweten
  • Opvliegers
  • Duizeligheid, licht in het hoofd voelen
  • Zwakte
  • Snelle hartslag

Sommige mensen hebben zowel vroege als late tekenen en symptomen. Bovendien is het niet zo dat je meteen na je maagverkleining last hebt van het dumpingsyndroom. Ook jaren na de ingreep kan je hier plots last van beginnen krijgen. 

dumpingsyndroom na maagverkleining
© Photo by Sora Shimazaki from Pexels
dumping syndroom na operatie
© Photo by Andres Ayrton from Pexels

Wanneer moet je naar de dokter

Als je vaak last hebt van het dumpingsyndroom, in lichte of zwaardere mate, is het sowieso aangewezen om hierover te spreken met je dokter. Aarzel echter niet om contact met je dokter wanneer één van de volgende situaties zich voordoet: 

  • Je ontwikkelt symptomen die mogelijk te wijten zijn aan het dumping syndroom, zelfs als je geen operatie heeft ondergaan.
  • Je symptomen kunnen niet gecontroleerd worden door een dieetaanpassing
  • Je verliest veel gewicht als gevolg van het dumpingsyndroom.

Het kan zijn dat je arts je doorverwijst naar een gespecialiseerde diëtiste om je te helpen een goed eetplan op te stellen. 

Oorzaken dumpingsyndroom

Bij het dumpingsyndroom verplaatsen voedsel en maagsappen zich uit je maag op een ongecontroleerde, abnormale snelle manier naar je dunne darm. Dit is meestal gerelateerd aan veranderingen in je maag als gevolg van een operatie, inclusief elke maagoperatie of belangrijke slokdarmoperatie, zoals het verwijderen van de slokdarm (oesofagectomie). Maar in zeldzame gevallen kan het dumping syndroom zich ontwikkelen zonder voorgeschiedenis van een operatie of andere duidelijke oorzaken.

Maag en pylorusklep

Jouw maag is een gespierde zak ter grootte van een kleine meloen die uitzet als je eet of drinkt. Het kan tot wel 3,8 liter voedsel en/of vloeistof bevatten. Zodra je maag het voedsel afbreekt, duwen sterke spiercontracties, bekend als peristaltische golven, het voedsel richting de pylorusklep. Deze klep leidt naar het bovenste deel van je dunne darm, een segment dat bekend staat als het duodenum.

Risicofactoren

Een operatie die je maag verandert, kan het risico op dumpingsyndroom verhogen. Deze operaties worden meestal uitgevoerd om obesitas te behandelen, maar zijn ook onderdeel van de behandeling voor maagkanker, slokdarmkanker en andere aandoeningen. Deze operaties omvatten:

  • Bariatrische chirurgie: vooral maag-bypass chirurgie (Roux-en-Y operatie) of sleeve-gastrectomie — die wordt uitgevoerd om morbide obesitas te behandelen.
  • Gastrectomie: waarbij een deel of de gehele maag wordt verwijderd.
  • Oesofagectomie: waarbij de gehele of een deel van de buis tussen de mond en de maag wordt verwijderd.
  • Fundoplicatie: een procedure gebruikt om gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en hiatus hernia te behandelen.
  • Vagotomie: een type operatie om maagzweren te behandelen.
  • Pyloroplastie: die wordt uitgevoerd om de klep naar de maag (pylorus) te verbreden, waardoor voedsel erdoorheen kan passeren.

Dumping syndroom na een maagverkleining

Vóór de maagverkleining komt voedsel in je maag en gaat het naar de dunne darm. Na de ingreep is de hoeveelheid voedsel die je kunt eten verminderd vanwege de kleinere maagzak. Voedsel wordt ook omgeleid zodat het het grootste deel van je maag en het eerste gedeelte van je dunne darm (duodenum) omzeilt. Voedsel stroomt direct naar het middelste gedeelte van je dunne darm (jejunum), waardoor de opname van calorieën wordt beperkt.

Bron: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dumping-syndrome/symptoms-causes/syc-20371915

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.