Pannenkoeken zonder bloem: gezond ontbijt in 5 minuten

© Photo by Polina Tankilevitch: from Pexels

Pannenkoeken zonder bloem: gezond ontbijt in 5 minuten

Wie houdt er niet van pannenkoeken als ontbijt? Ze zijn luchtig, heerlijk en je hebt er voldoende mee gegeten. Maar pannenkoeken met bloem zijn een beetje een dieet no-go. Dus, waarom zou je geen pannenkoeken maken zonder bloem? Of je nu op zoek bent naar een glutenvrije optie of gewoon iets nieuws wilt proberen, deze bloemloze pannenkoeken worden zeker en vast een favoriet.

Voordelen van pannenkoeken zonder bloem

Pannenkoeken zonder meel hebben een aantal voordelen. Zo zijn deze glutenvrij, dat is dus perfect voor wie gevoelig is aan gluten of coeliakie heeft. Bovendien zitten deze pannenkoeken boordevol natuurlijke eiwitten. Dit is goed voor je dieet na een gastric bypass en het helpt je om je vol te voelen en voldaan na je ontbijt. Bovendien bevatten deze pannenkoeken dan weer amper koolhydraten. Wil je de koolhydraten volledig weg, vervang dan de bessensaus door bv (zelfgemaakte) pindakaas. Het laatste voordeel dat we kunnen toeschrijven aan deze pannenkoeken is: ze zijn heerlijk. Niet om te stoefen ofzo, maar wij vinden ze verrukkelijk. Deze pannenkoeken zijn luchtig en boordevol smaak. Een absolute aanrader.

Variaties en toevoegingen

Wanneer je een portie van deze pannenkoeken maakt, heb je nog niet zoveel calorieën binnen. Dat zorgt ervoor dat er nog wat ruimte is om een aantal zaken toe te voegen of aan te passen. Je kan bijvoorbeeld:

  • Vanille extract toevoegen of kaneel. Op deze wijze geef je de deeg extra smaak.
  • De bessensaus kan vervangen worden door andere vruchten of door chocoladesaus, nutella, pindakaas of nog iets anders.
  • Je kan ook nog wat noten of chocoladechips toevoegen aan je deeg om textuur toe te voegen.

Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten en minimale voorbereidingstijd kun je genieten van heerlijke pannenkoeken zonder bloem als ontbijt. Of je nu een glutenvrij dieet volgt of gewoon op zoek bent naar een gezonder alternatief, deze pannenkoeken zullen je trek zeker stillen. Probeer ze eens en begin je dag goed!

No Reviews

Ingredients

Adjust Servings
150 gram cottage cheese
25 gram kokosmeel
1 ei
1/3 eetlepel baksoda
Rode bessensaus
150 gram bessen (blauwe bessen, frambozen, aardbeien, ...)
1 eetlepel citroensap
zoetstof (naar smaak, bv 1 eetlepel stevia)

Nutritional Information

165 kcal
16 gram eiwitten
8 gram koolhydraten
8 gram vet

Directions

1.

Bessensaus

Doe de (bevroren) bessen, 1 eetlepel citroensap en zoetstof naar smaak in een steelpan. Kook het mengsel op middelhoog vuur tot het begint in te dikken. Vergeet niet om af en toe te roeren. Zodra het is ingedikt, haal je het van het vuur en zet je het opzij om af te koelen.
Mark as complete
2.

Pannenkoeken

Meng in een kom de kwark, ei en een snufje zout tot een goed mengsel. Voeg daarna de kokosmeel toe aan het mengsel en voeg meteen de baking soda toe. Roer tot het beslag dik is en goed gecombineerd.
Mark as complete
3.

Verwarm een pan met antiaanbaklaag op laag vuur. Vet de pan indien nodig licht in met olie of bakspray. Bij een goede pan met antiaanbaklaag zou dit niet nodig moeten zijn. Schep het pannenkoekenbeslag in de pan, ongeveer 2 eetlepels per pannenkoek. Bak de pannenkoeken 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Mark as complete
4.

Wanneer de pannenkoeken gaar zijn, dresseer ze op een bord en serveer ze met de bessensaus.
Mark as complete

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.